Saturday, January 27, 2007

Ρουνικοί χαρακτήρες /Runes



Αρχαίο νορβηγικό και τευτονικό αλφάβητο,στο οποίο αποδίδονται ποικίλες μαγικές ,μυστικιστικές και μαντικές ιδιότητες.Διάφορα αλφάβητα μας έχουν κληροδοτηθεί διαμέσου των αιώνων μεμονωμένοι ρουνικοί χαρακτήρες έχουν απεικονίσει γράμματα ,θεότητες,ιδιότητες,γεγονότα και δυνάμεις της φύσης.

Οι ρουνικές επιγραφές που έχουν διασωθεί από την παγγανιστική περίοδο πάντα περέχουν ένα θρησκευτικό συμβολισμό.Ο όρος ¨ρουνικός ¨προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα ρου,που σημαίνει ¨μυστήριο¨ ή ¨μυστικό¨.

Ρουνικά σύμβολα έχουν ανακαλυφθεί σε βράχους και χρονολογούνται στην προϊστορική Νεολιθική εποχή που ήταν εγκατεστημένες στην Βόρεια Ιταλία .Στην Σουηδία υπάρχουν αρκετά ρουνικά σκαλίσματα σε βράχο,που αναλογούνται τη δεύτερη εποχή του χαλκού ,γύρω στα 1.300 π.Χ.Μετα Χριστόν ,οι ρουνικοί χαρακτήρες χρησιμοποιούνταν ευρέως στις περιοχές της Νορβηγίας και της Γερμανίας .

Σύμφωνα με το μύθο,δημιουργήθηκαν από τον Odin (αλλιώς γνωστό και ως Woden),θεό της σοφιάς ,του πολέμου και του θανάτου. Ο Odin θυσίασε τον εαυτό του μένοντας κρεμασμένος τρυπιμένος από μία λόγχη στο δέντρο Yggrasdil,το Δέντρο του Κόσμου,γιζ εννέα μέρες και νύκτες,προκειμένου να αποκτήσει τη μυστική σοφία.

Στο Havamal 138,ένα μυθικό ποίημα της εποχής των Βίκινγκς (700-1050 μ.Χ.),συνέλαβε τους ρουνικούς χαρακτήρες τους ύψωσε ουρλιάζοντας και ξαναέπεσε.Οι μαγικές δυνάμεις που αποδίδονταιστους ρουνικούς χαρακτήρες πιστευόταν ότι απευλευθερώνονταν ότα χαράζοταν ονόματα,φρασείς ,αναμνηστίκες επιγραφές και ξόρκια πάνω σε κόκκαλο,μέταλλο,ξύλο και πέτρα.

Οι επιτύμβιες πλάκες ήταν χαραγμένες με ρουνικούς χαρακτήρες που περιέγραφαν τις πράξεις του νεκρού και απέτρεπαντους νεκρόσυλους .

Οι μάντεις χρησιμοποιούσαν τους ρουνικούς χαρακτήρες για να προβλέπουν τη μοίρα.Οι ρουνικοί χαρακτήρες σκαλίζονταν πάνω σε σπαθιά ,για να τα κάνουν πιο δυνατά στην μάχη και για να προκαλέσουν μεγαλύτερο πόνο και περισσότερους θανάτους στον εχθρό .Οι μάγοι τούς χάραζαν στα μαγικά τους εργαλεία ,ραντίζοντάς τους μερικές φορές και με αίμα ,για να κάνουν πιο ισχυρά τα μάγια.

Οι ρουνικοί χαρακτήρες χαράζονταν ως φυλαχτά σε ραβδιά ,κοσμήματα,προσωπικά αντικείμενα,κύπελλα κ.α,για να προστατεύουν από την αρρώστια ,το κακό μάτι και την βασκανία και να εγγυώνται ασφάλεια και αποτελεσματική θεραπεία .Επισης ,χρησιμοποιούνται σε ιεροτελεστίες για τον καιρό και την γονιμότητα,τη γέννηση και τον θάνατο.Οι Λάπωνες μάγοι (tjetajat) φώναζαν και τραγουδούσαν ρουνικά.Οι ρουνικοί χαρακτήρες επίσης χρησιμοποιούνταν για να σφραγίσουν συμβόλαια και στο γράψιμο ποιημάτων.

Οι Βίκινγκς διέδωσαν τους ρουνικούς χαρακτήρες όταν εισέβαλαν στην Ευρώπη,τη Ρωσία και την Βρετανία την εποχή του Μεσαίωναη χρήση των ρουνικών βρισκόνταν σε μεγάλη άνθηση.Στην Βρετανία το ρουνικό αλφάβητο λεγόταν futhorc,γιατί τα πρώτα γράμματα ήταν τα F,U,TH,O,R και Κ.Το πρώτο αλφάβητο futhorc είχε 24 γράμματα ,χωρισμένα σε 3 ομάδες των 8.Οι ομάδες είχαν τα 3 ονόματα νορβηγίκων θεοτήτων Freya ,Hagal,Tiu.Οι ρουνικοί χαρακτήρες συνυπήρχαν επί αιώνες με χριστιανικά σύμβολα οπως ο σταυρός .’ρχισαν να εξαφανίζονται γύρω στον δέκατο τέταρτο αιώνα ,όταν η εκκλησία ξεκίνησε μία επίμονη εκστρατεία εναντίον του παγανισμού,μέσω της Ιεράς Εξέτασης .

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα ,Γερμανοί αποκρυφιστές αναβιώσαν το ενδιαφέρον για τους ρουνικούς χαρακτήρες,οι οποίοι συνδέθηκαν με την υπεροχή των Τευτόνων και την φυλετική ανωτερότητα.

Οι ¨μυστικοί αρχηγοί ¨του Γερμανικού Τάγματος ,μιας ρουνικής εταιρίας η οποία ιδρύθηκε το 1912,υπέγραφαν με ρουνικούς χαρακτήρες .Ο πρώτος καγγελάριος του τάγματος,ο Herman Pohl Magdemburg,πούλησε χάλκινα δακτυλίδιαφυλακτά ,χαραγμένα με ρουνικούς χαρακτήρες, σε στρατιώτες κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο,για να τους προστατεύουν στην μάχη . Ένας άλλος αποκρυφιστής ,ο Seigfried Adolf Kunner,άγγιξε τα όρια της ρουνικής μανίας ,με την δημιουργία ρουνικών ασκήσεων ,στάσεις που θυμιζουν γιόγκα ,οι οποίες μιμούνται σχήματα ρουνικών χαρακτήρων .Ενώ συστρεφόταν ,ο μαθητής έπρεπε να τραγουδάει τυρολέζικα τραγούδια ,τα οποία θα απελευθέρωναν τις μυστηριακές ,μαγικές δυνάμεις .O Kunner συνιστούσε επίσης διαλογισμό πάνω στους ρουνικούς χαρακτήρες,κάτι το οποίο υποτίθεται θα γιάτρευε την αρρώστια.

Οι Ναζί μπλοκάραν ίσως για πάντα 2 ρουνικούς χαρακτήρες ,τη σβάστικα,η οποία αρχικά ήταν το σφυρί του Thor και το σύμβολο της Μητέρας Γης και του Ήλιου , το σύμβολο S,που χρησιμοποιήθηκε από τους Ες Ες (SS).

Οι Ρουνικοί χαρακτήρες έγιναν δημοφιλείς τη δεκαετία του 80 ως τα μέσα πρόβλεψης .Πλακίδια με ρουνικούς χαρακτήρες ανασύρονται από σακούλια και αποτελούν αντικείμενα διαλογισμού ,ρίχνονται σε σωρούς ,όπως το Ιτσινγκ ή απλώνονται σχηματίζοντας σταυρούς ή κύκλους ,όπως τα Ταρώ.Οι ρουνικοί χαρακτη,το Ι τσινγκ τα Ταρώ δεν παρέχουν απαντήσεις ,αλλά τα μέσα για τη μεταμόρφωση του εαυτού .ένα μέσω εργαλείο για διαλογισμό και ανάπτυξη του ουσιαστικού μας εαυτού.-

No comments: